0848-777 352

Faalangst bij solliciteren

Gezonde spanning bij het solliciteren helpt u scherp te zijn tijdens een gesprek. Maar er is een verschil tussen gezonde spanning of wel nerveus zijn en duidelijke faalangst. Het hebben van faalangst zorgt er namelijk voor dat je niet meer normaal kunt denken en presteren. Dit hoeft niet alleen voor te komen tijdens sollicitatiegesprekken maar het kan u in veel situaties overvallen. 

Faalangst

Het grootste probleem bij faalangst is niet dat u die ene baan niet krijgt omdat u dicht bent geslagen tijdens uw sollicitatiegesprek maar het zorgt er ook voor dat uw toekomstige gesprekken al met angst tegemoet ziet. En dat helpt niet bij het solliciteren. Zoals gezegd is gezonde nervositeit helemaal niet erg. Het is zelfs goed. U reageert sneller en u denkt over het algemeen sneller na. Maar faalangst is een echt probleem. U slaat dicht, u bloost en u transpireert en misschien dat u zelfs wel begint te stotteren. Het zorgt ervoor dat u niet goed door het gesprek heen komt. Wat u hieraan kunt doen is niet altijd even gemakkelijk uitgelegd. Een hele beroepsgroep van psychologen helpt dagelijks mensen met faalangst. En dit is nog steeds met wisselende resultaten. 

Tips voor faalangst

We willen hier wel een aantal tips geven zonder op de stoel van de psycholoog te gaan zitten. Misschien dat het u helpt en u hiermee een beetje beter door uw gesprek heen komt.

  • Het belangrijkste is dat u uw gesprek goed voorbereidt.
  • Zorg dat u tijd genoeg hebt om bij uw afspraak te komen.
  • Neem het telefoonnummer en de naam van uw contactpersoon bij het bedrijf mee.
  • Wanneer u eerder baat heeft gehad bij ademhalingsoefeningen doe deze dan vooraf aan uw gesprek.
  • Als u adrenaline kwijt wilt sport dan voordat u vertrekt naar uw gesprek.
  • Denk positief en haal geen doemscenario's in uw hoofd.
  • Er zijn homeopathische middelen maar deze werken niet voor iedereen.
  • Probeer zo rationeel mogelijk te denken.
  • Neem uzelf achteraf niets kwalijk.

Voor de rest moet u maar denken dat ook solliciteren een kwestie van oefenen is. Lukt het de eerste keer niet dan is er nog de volgende keer en de keer daarop. Iedere keer zult u beter worden. Geef het vooral niet op.
 

Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland