0848-777 352

Stage

Een stage biedt een stagiair de mogelijkheid om opgedane theorie tijdens een studie te gebruiken in de praktijk. Tijdens een stage gaat een stagiair werkervaring opdoen door voor een bepaalde periode aan de slag te gaan bij een bedrijf of instelling. Tijdens deze stageperiode wordt de stagiair begeleidt door een stagebegeleider vanuit school en een stagebegeleider vanuit het stagebedrijf. Omdat stage lopen vaak een verplicht onderdeel is van een opleiding is het van belang dat een stagiair de juiste stageplek kiest.

Een stage vinden – stappen

Stap 1: stageplekken vinden

Een stageplek vinden kan op verschillende manieren. Vaak hebben bedrijven vacatures op hun eigen site waarop de stagiair kan reageren. Ook biedt de school van de stagiair vaak opties en hulp bij het vinden van een stageplek. Daarnaast kunt u via vacaturebanken zoals Vacaturelinq.nl een aanbod aan stageplekken vinden. Door de toename in het gebruik van social media is het tegenwoordig zelfs mogelijk om via deze weg een stageplek te vinden. Houd bij het zoeken naar een stageplek niet enkel rekening met of u de stageplek leuk vindt, maar denk ook altijd aan de eisen die gelden vanuit school en bedenk voor uzelf of u tevreden bent met de stagevergoeding en/of reiskostenvergoeding die de stageplek biedt. 

Stap 2: reageren op vacatures – solliciteren 

Nadat de stagiair enkele interessante stageplekken heeft gevonden, is het tijd om te reageren op de vacatures. Net als bij een sollicitatie voor een baan, dient u ook voor een stage een sollicitatiebrief te schrijven. Het is van belang dat u zich verdiept in het bedrijf waar u wilt stage lopen zodat u deze informatie in uw sollicitatiebrief kunt gebruiken. In de sollicitatiebrief stelt de sollicitant zich kort voor en benoemd wat het doel is van het stage lopen (soort stage). Ook is het van belang dat u motiveert waarom u op deze stagevacature reageert. Samen met de sollicitatie brief stuurt u uw CV op. Dit is een overzicht van alle opleidingen, werkervaringen en vaardigheden van de sollicitant. Doordat u vaak meerdere keren wordt afgewezen, is het belangrijk om op meerdere stageplekken te reageren. 

Stap 3: stagegesprek

Wanneer een bedrijf na het lezen van de sollicitatiebrief en de CV geïnteresseerd is in u, wordt u onuitgenodigd voor een stagegesprek. Dit is het belangrijkste moment tijdens het vinden van een stageplek, vandaar dat het van belang is om u goed voor te bereiden. Dit kunt u doen door u te verdiepen in de achtergrond en activiteiten van het bedrijf en kunt motiveren waarom u stage wil lopen bij het desbetreffende bedrijf. Daarnaast zal een goede voorbereiding ervoor zorgen dat u minder zenuwachtig en zelfverzekerder overkomt. Wanneer u zelf met onduidelijkheden zit is dit het moment om vragen te stellen.

Soorten stages

Er bestaan verschillende soorten stages. Welke soort stage u zult moeten lopen, hangt af van uw opleiding. Allereerst is er de snuffelstage, ook wel oriëntatiestage. Tijdens een snuffelstage zal de stagiair kennis maken met bepaalde beroepswerkzaamheden en het werken in de praktijk. Deze stage komt voor in het eerste jaar van een MBO- of HBO-opleiding. Als tweede is er de meeloopstage. Hier leert de stagiair om theoretische kennis in de praktijk te gebruiken. Onder begeleiding worden beroepsspecifieke taken uitgevoerd. De meeloopstage wordt tijdens het tweede of derde jaar van het MBO. HBO of WO gelopen. Als derde is er de afstudeerstage. Deze wordt gelopen in het laatste jaar van het HBO of WO. De afstudeerstage komt in twee soorten, een afstudeeropdracht en een afstudeeronderzoek. Ook bestaat er een observatiestage, waarbij op een passieve manier de praktijk wordt gevolgd. Als stagiair neemt u niet zelf deel, maar observeert u enkel. Als laatst bestaat er ‘werkend leren’. Deze vorm van stage lopen ziet u terug bij het MBO. De stage wordt gecombineerd met een baan in een bedrijf. Wanneer de stage meer dan 60% van de opleiding in beslag neemt, is er sprake van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om stage te lopen in het buitenland. 

Stage in het buitenland

Een buitenlandse stage kan erg waardevol zijn. Buiten werkervaring opdoen, leert u een andere taal en maakt u kennis met een andere cultuur. Maar stage lopen in het buitenland vereist wel enkele voorbereidingen die u bij een binnenlandse stage mogelijk niet hoeft te treffen. Allereerst zult u een visum/werkvergunning moeten regelen wanneer u als Nederlander stage gaat lopen in een land dat geen lid is van de Europese Unie. De aanvraag van een visum kan enkele tijd in beslag nemen, vandaar dat het van belang is dat er op tijd contact opgenomen wordt met de ambassade van het land van de stageplek. Een buitenlandse stage is prijzig. Vandaar dat veel mensen die stage gaan lopen in het buitenland een studiebeurs aanvragen. Ook zult u op zoek moeten naar een woonruimte in de plaats waar u stage gaat lopen. De geschikt woonruimte vinden hangt af van uw budget en hoe duur een woonruimte is in de plaats van de stageplek. 

Ga naar Traineeship
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland