0848-777 352

Liegrecht als sollicitant

U als sollicitant  heeft ook nog zo iets als het 'liegrecht'. Wanneer een werkgever u een verboden sollicitatievraag stelt kunt gaan liegen. Verboden sollicitatievragen zijn namelijk verboden en de bedrijven die deze vragen stellen kunnen mogelijk voor de kantonrechter worden gebracht. Volgens jurisprudentie vervalt het recht van de werkgever op een eerlijk antwoord wanneer hij over gaat tot het stellen van verboden vragen. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze. Beroept u op uw zwijgrecht en wekt u daarmee argwaan bij een werkgever of liegt u doodleuk dat u niet zwanger bent of geen kinderen wilt in de nabije toekomst. Sommige arbeidsbemiddelaars zeggen zelfs tegen hun klanten dat zij in dergelijke gevallen altijd moeten liegen. Volgens hen is dit de beste keuze.

Waar ligt de grens?

Een belangrijk gegeven is dat sommige werkgevers de vraag over zwangerschap bijvoorbeeld wel legitiem mogen stellen. Houdt de functie bepaalde aspecten in die een gevaar op kunnen leveren voor zwangere vrouwen of het ongeboren kind mag de vraag wel gesteld worden. Denk hierbij aan zwaar lichamelijk werk of werken met vluchtige stoffen of chemicaliën. U mag dan ook niet liegen in zo'n situatie. Ook vragen over uw gezondheid mogen niet gesteld worden. Ook al liggen sommige vragen voor de hand. De werkgever mag wel, mits voor de sollicitatie aangekondigd, u onderwerpen aan een medische keuring.

Hoe handel ik als sollicitant?

Probeer u als sollicitant zo goed mogelijk voor te bereiden op verboden vragen. Bedenk vooraf al een goed antwoord wanneer u verwacht dat er mogelijk verboden vragen gesteld kunnen gaan worden. U weet zelf namelijk heel goed of u gezondheidsproblemen hebt, zwanger bent of een bepaald geloof aanhangt. Oefen uw antwoord thuis met een goede bekende of een familielid.

Wanneer u dan toch tijdens uw sollicitatiegesprek wordt geconfronteerd met verboden vragen kunt u hier werk van maken. De kans dat u de baan dan krijgt aangeboden is uiterst klein. U kunt een klacht indienen bij Commissie Gelijke Behandelingen of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland