0848-777 352

Loopbaanontwikkeling

U komt net van school en u bent blij dat u klaar bent met studeren. Wat gaat u nu doen? Eerst een wereldreis maken of toch meteen maar aan het werk? De meeste schoolverlaters kiezen voor het laatste. U begint druk met het zoeken naar vacatures die leuk en geschikt zijn en die aansluiten op uw opleiding. Of misschien bent u wel blijven ‘hangen’ bij uw nieuwe werkgever nadat u een stageperiode succesvol hebt afgerond. Voor iedereen is deze situatie verschillend. Ook het vervolg van uw loopbaan gaat meestal automatisch. U werkt op basis van tijdelijke contracten en hopt van de ene werkgever naar de andere werkgever. Of u treedt meteen in vaste dienst en werkt 20 jaar voor dezelfde werkgever. Het overkomt u vaak zonder er echt bij stil te staan. Weinig mensen plannen actief hun loopbaan en beginnen hier pas mee wanneer de nood aan de man is. Vaak moet er dan nog veel gebeuren om verder te kunnen met je carrière.

Waar moet ik bij stil staan?

Daarom is het goed om regelmatig gewoon eens stil te staan bij uw loopbaan en daadwerkelijk een plan te maken. U kunt hiervoor een stip aan de horizon nemen. Bijvoorbeeld waar wil ik staan over vijf of tien jaar en wat heb ik daar voor nodig. Neem in dit plan ook scenario’s mee waar u nu niet zo snel aan denkt. Het bedrijf kan ineens in slecht weer komen waar u nu werkt. U kunt per ongeluk een flinke misser maken die u wordt aangerekend. Er zijn diverse situaties die u plotseling kunnen overvallen waar u niet zomaar aan denkt. De crisis van de afgelopen jaren zagen ook maar weinig mensen aankomen. Denk dan na over alternatieven waar u snel in door kan stromen. Eventueel aanvullende opleidingen op andere werkterreinen dan u nu doet. Schrijf uw plan ook uit.

Tip loopbaanbegeleidingsplan 

Loopbaanplanning speelt zich veelal af in uw hoofd. Hier sta ik nu en daar wil ik naar toe. Weinig werknemers zetten het ook daadwerkelijk op papier. Het voordeel van het op papier zetten is dat u het na verloop van tijd na kunt kijken. Lig ik nog op planning? Zijn er zaken gewijzigd? Of is het hele plan eigenlijk achterhaalt? Tenslotte is het mogelijk om uw loopbaanontwikkelingsplan eens in de paar jaar door te laten nemen door een loopbaan coach. Misschien komen hieruit spontane ideeën waar u zelf nog niet aan had gedacht. Wees u ervan bewust dat uw loopbaanontwikkeling nooit stil staat. U zult hieraan eigenlijk altijd moeten blijven werken.

 

Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland