0848-777 352

Sollicitatie brieven

De vraag, hoe maak ik een sollicitatiebrief is een vraag die bij veel mensen opkomt. Mensen willen een goede brief kunnen sturen, zodat ze op gesprek mogen komen en misschien wel meteen worden aangenomen. Het is hierbij van belang om een goede sollicitatiebrief te hebben, maar dit kan niet zomaar worden gedaan. Het is belangrijk dat u weet wat u met een sollicitatiebrief wilt bereiken. U dient in deze brief uzelf voor te stellen, maar op zo’n manier dat de lezer het interessant vindt, meer over u wil weten en u daarom uit wil nodigen voor een gesprek. U moet daarom net niet alles gaan vertellen, want hetgeen wat de lezer wil weten, vragen ze u dan in een persoonlijk gesprek. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het beroep waar u voor gaat solliciteren. Maar dat is nog niet alles, ook de opmaak is natuurlijk belangrijk.

Opmaak

Het eerste wat u gaat doen is de adresgegevens van uzelf en van het bedrijf op de brief zetten. Als u dat gedaan hebt dan schrijft u de datum op de brief en geeft u aan waar het over gaat, bijvoorbeeld betreft vacature XXXXX. Daarna begint als het ware uw echte brief, u kunt beginnen met beste of met geachte, dit hangt deels af van de functie en aan wie u de brief gaat schrijven. Bekijk daarom vooraf goed naar wie de brief toe gaat. Als het naar de afdeling personeelszaken moet kunt u er op zetten aan personeelszaken en dan start u de brief met beste meneer/mevrouw. Maar als u de naam weet dan dient u de naam er bij te zetten, dit staat namelijk veel netter.

In de eerste alinea geeft u aan waarom u deze brief schrijft, u geeft aan dat u een vacature heeft gezien op internet bijvoorbeeld of in de krant. Dan weten zij meteen de aanleiding van uw sollicitatie. Dan gaat u uzelf voorstellen en geeft u aan waarom u interesse heeft, dan komen vanzelf uw opleiding en uw ervaringen naar voren. Misschien heeft u al eerder een soortgelijke functie gehad, dit kunt u er dan in vermelden. Verwijs ook altijd naar uw CV, dit is namelijk een overzicht van wat u al gedaan heeft en welke opleidingen u genoten heeft. Een goed CV geeft de lezer een duidelijk beeld over uzelf.

Afsluiting sollicitatiebrief

Als laatste heeft u nog de afsluiting van deze brief, ook deze is erg belangrijk. Het gaat er namelijk om dat u duidelijk maakt dat u interesse heeft in de functie, graag andere zaken in een gesprek toe wilt lichten, graag eens nader kennis wilt komen maken, etc. U dient duidelijk te maken dat u graag eens een afspraak wilt maken om te kijken wat u voor hen kunt betekenen. Zet er een telefoonnummer bij, of een mailadres zodat ze u in ieder geval goed kunnen bereiken. Sluit de brief af met, met vriendelijke groet en uw naam.

Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland