0848-777 352

Stop met uitstellen

U gaat iedere dag naar uw werk. Soms heel gemotiveerd en andere dagen met enige tegenzin. U vraagt uzelf soms af is dit nu het werk dat ik tot mijn pensioen wil verrichten? Draagt dit bij aan mijn geluk? U stelt u af en toe deze lastige vragen maar tot concrete antwoorden komt het vaak niet. Het blijft een beetje sluimeren en zo nu en dan speelt het weer op. U zou wel iets anders willen gaan doen. Maar u weet niet precies wat dan. En of u het wel durft.

Ben ik de enige?

Dit uitstelgedrag vindt plaats bij veel mensen. Het heeft niets te maken met luiheid of gemakzucht. Er is vaak een prikkel nodig om er echt werk van te maken. En deze prikkel is meestal niet positief. Vaak als het al te laat is en u bijvoorbeeld bent ontslagen gaat u op zoek naar uw droombaan.

Mensen die uitstelgedrag vertonen zijn vaak perfectionistisch van aard. Ze willen alles goed doen. Ze werken nauwkeurig tot op het detail en zijn eigenlijk nooit tevreden over hun prestatie. Dit kan zijn op het zakelijke vlak maar ook in de privésfeer. Hierdoor gaan zij zaken uitstellen. Het is een zware klus om alles perfect te moeten doen. Het gaat u soms bij voorbaat al tegenstaan. Ook roept perfectionistisch gedrag twijfels op. Zal ik het wel goed genoeg doen? Of zijn er mensen die het toch beter kunnen? En wat als het niet lukt? Kan ik dan de hypotheek nog betalen?

Zit ik in een bubbel?

De tweede reden waarom uitstelgedrag vaak voorkomt is omdat u een systeem heeft omgebouwd dat eigenlijk wel goed voor u werkt. U heeft een vaste baan, uw salaris wordt iedere maand netjes gestort, u kunt al uw rekeningen betalen en misschien is er nog een beetje geld over om te sparen en leuke dingen te doen. Dit voorkomt dat u zomaar uw leven omgooit en in het diepe springt. Er is een manier om van dit uitstelgedrag af te komen. Dit doet u om uw plannen en twijfels niet alleen maar in uw gedachten te ontwikkelen maar door uw gedachten concreet te maken. 

Tips

Ga eens een ochtend zitten en schrijf op wat u nu precies graag zou willen. U kunt beginnen met een brainstormsessie. Van daaruit kunt bijvoorbeeld een beroepskeuzetest of persoonlijkheidstest plannen. Leg alles vast en plan vooruit. Heeft u eenmaal duidelijk welke richting u op wilt schrijft u dit op en bekijk wat u daarvoor nodig heeft aan capaciteiten en opleiding. Plan daadwerkelijk tijd in om vacatures te zoeken, opleidingen te volgen, sollicitatietrainingen te doen en bedrijven te benaderen. Maak vervolgens ook werk van uw twijfels. Schrijf op waarom u twijfelt om uw droombaan na te jagen. Gaat het om de betaling van de hypotheek? Of omdat u veel vrij wilt zijn voor de kinderen? Toets uw twijfels aan realistische feiten en doelen. Stel uzelf de vraag wat er mis kan gaan? En welke alternatieve mogelijkheden u in zo’n geval hebt? Is er een vangnet?

Wanneer u zich hier aan houdt kunt u ook uw perfectionistische persoonlijkheid tevreden houden. Vink af wat u heeft bereikt en stuur soms bij. Net zolang tot u uw doel bereikt heeft!

Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland