0848-777 352

Sollicitatie gesprekken

Als u een sollicitatiebrief heeft geschreven en hier een CV bij heeft gedaan is er een mogelijkheid dat u op gesprek mag komen. Een sollicitatiegesprek wordt vaak gehouden met twee mensen. Vaak gaat het over de directeur en iemand van de afdeling. Samen gaan ze dan beoordelen of dat u geschikt bent voor de functie. U moet niet meteen denken dat u de functie gaat krijgen, want vaak nodigen ze meer mensen uit voor een sollicitatiegesprek, zodat ze een beeld hebben bij de personen die de brief hebben geschreven, zo kunnen zij beter een keuze maken.

Hoe belangrijk is mijn houding?

Tijdens en sollicitatiegesprek dient u rustig te zijn en uw zenuwen in bedwang kunnen houden. U dient zo natuurlijk mogelijk over te komen, uzelf zijn is belangrijk zodat zij ook weten wie ze voor zich hebben. Neem daarom even de tijd om u goed voor te bereiden. Vraag uzelf af wat voor vragen ze in een sollicitatiegesprek kunnen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen waarom u interesse heeft in de functie, waarom de organisatie u aanspreekt en wat uw eerdere werkervaringen zijn. Het kan ook zijn dat er een probleem is op de afdeling en dat ze van u zouden willen weten hoe u het aan zou willen pakken. Daarom is het belangrijk dat u een sollicitatiegesprek goed voor gaat bereiden.

Voorbereiding

Als de organisatie een website heeft, lees deze dan goed door, dan bent u op de hoogte van wat er gaande is. Tijdens het sollicitatiegesprek kunt u hier dan ook op terug komen, u kunt een onderdeel er uit nemen zodat ze kunnen zien dat u alles door heeft genomen en op de hoogte bent. Dat is zeker een pluspunt want ze zien graag mensen die zich goed hebben voorbereid op een sollicitatiegesprek. Neem daarom ook de tijd hiervoor en vraag anderen eens wat zij zouden vragen in een sollicitatiegesprek, op deze manier kun u uzelf op verschillende vragen voorbereiden. Maar misschien bent u wel niet zenuwachtig, dan is het toch goed om uzelf voor te bereiden. U komt dan in het gesprek al natuurlijk over, maar u dient ook te weten waar u over praat. Lees hieronder, of op deze blog dé sollicitatietips:

Tips

  • Zorg voor een goede voorbereiding zodat u weet over welke organisatie het gaat;
  • Neem de website/folder door zodat u de organisatie al een beetje kent;
  • Blijf uzelf en ben eerlijk, bent u het ergens niet mee eens, vertel dan wat u anders zou doen;
  • Stel vragen, u kunt alleen maar meer te weten komen door vragen te stellen in het sollicitatiegesprek;
  • Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de functie, of heeft u er zelf al een idee bij, geef dit aan. Meedenken kan alleen maar beloond worden. Schrijf eventueel uw vragen op papier, zo ziet men ook dat u goed voorbereid bent en het ook serieus neemt;
  • Laat weten dat u open staat voor opleidingen en cursussen. Op deze manier weten zij dat u leergierig bent en u open stelt om meer te willen leren.
Ga naar Vacaturetips
Nationale vacatures Internationale vacaturesites Regionale vacaturesites Vacatures Drenthe Vacatures Flevoland Vacatures Groningen Vacatures Limburg Vacatures Friesland Vacatures Overijssel Vacatures Gelderland Vacatures Utrecht Vacatures Zuid-Holland Vacatures Zeeland Vacatures Noord-Brabant Vacatures Noord-Holland